De 10 stappen om een paaldans act te maken! (pole of aerial act)

Gepubliceerd op 23 januari 2024 om 12:07
  1. kies je thema

  2. kies je muziek

  3. bouw je bewegingen op

  4. neem de tijd

  5. train spiergeheugen

  6. train lijnen en emotie

  7. houd een generale repetitie

  8. houd het simpel

  9. de juiste outfit

  10. zet door!

1. Kies je thema.

Een thema helpt je om te in te leven tijdens je act. En die inleving maakt het voor je publiek een pakkend geheel. Als je een beeld hebt bij je bewegingen worden die ook beter te maken. Alsof je als acteur in de huid van een personage kruipt, kruip je als paaldanser in de huid van datgene dat je wilt uitbeelden. Als je thema de rising Phoenix is zal je anders dansen dan wanneer je act gaat over een balletdanseres of depressie (om maar enkele uiteenlopende thema's te benoemen).

2. Kies je muziek.

Zorg voor opbouw in je muziek. Niks is zo saai als 3 minuten lang hetzelfde deuntje. Als je langzamere en snellere stukken in de muziek hebt, kan je daar je bewegingen ook mooi op afstemmen.

3. Bouw je bewegingen op

Kies enkele top moves die je zeker wilt laten zien. De highlights van je act. Bouw rustig op naar die technieken zodat het publiek wordt meegenomen in de opbouw. Dat kan je bijvoorbeeld doen met enkele technieken die voor jou makkelijk zijn en die je goed beheerst. Waar je nauwelijks over na hoeft te denken en je goed af gaan. Maak de combinatie zo dat je kunt eindigen met de spectaculairste techniek in je repertoire.

4. Neem de tijd.

Neem de tijd om je bewegingen af te maken. Vaak is het mooier om net een techniek of combo minder te doen, en langer te doen over datgene wat dan over blijft in je act. Je geeft daarmee ook het publiek de tijd om echt te zien wat je doet, in plaats van dat je super snel van de ene tricks naar de trick gaat.

5. Oefen tot het in je spiergeheugen zit.

Het prachtige van je lichaam is dat het zelf bewegingen onthoud. Dat hoef je niet allemaal met je brein te onthouden. Beweging wordt opgeslagen in je lichaam in het spiergeheugen. Als je vaak oefent kan je je act uitvoeren zonder hierover bewust na te denken. Daarom is het ook beter om je act zoveel mogelijk als 1 geheel, achter elkaar te oefenen, inplaats van losse stukjes. Anders is de kans dat je vastloopt tussen die stukjes, omdat je de overgangen minder vaak hebt geoefend.

6. Maak af met mooie lijnen en gepointe voeten (of niet;) en emotie in het gezicht.

Instructors roepen niet voor niets: point! Kies bewust of je je lijnen strak houd of juist een keer je voeten flext en je benen buigt. Zolang het maar in je act past en esthetisch laat zien wat jij wilt overbrengen.

7. Houd een generale repetitie.

Dit haalt de spanning eraf. Als je al een keer de act gedaan 'alsof het voor het echt is', weet je ook hoe het opwarmen en opmaken gaat. Daarnaast heb je dan al een video moment voordat je voor het echt op toneel gaat.

8. Houd het simpel

Kies voor technieken die je beheerst. Dan ziet er er namelijk uit alsof het je geen moeite kost. Iets dat je niet goed beheerst, ziet er ongemakkelijk uit. Als je een hele act voorbereid, gaat er al genoeg aandacht zitten in het aan elkaar vast dansen van de technieken en het vasthouden van je kracht en stijl gedurende je hele act!

9. De juiste outfit.

Zorg ervoor dat je outfit goed blijft zitten tijdens je act. Oefen er dus ook een aantal keer in! Daarnaast mag je best 'over de top'. Op toneel ziet alles er net even anders uit en valt normale make up en een normale outfit niet zo goed op. Dus...ga ervoor! 

10. Zet door!

Mental break downs zijn een vast onderdeel van je voorbereiding. Het gaat erom hoe je daarmee omgaat. Wees lief voor jezelf! Het is niet niks om alle technieken achter elkaar te dansen en tot een gehele act te komen! Zorg ervoor dat je tijdens de voorbereidingsperiode ook nog andere dingen doet dan paaldansen. Iets leuks ter ontspanning, zodat je ook nog even aan iets anders denkt dan je act. Vaak leg jij de lat voor jezelf veel hoger dan een ander. De ander ziet het geheel. Jij ziet elk klein detail wat niet goed gaat en vergroot dit uit ;)

Wil jij graag een keer een hele act maken? Meedoen met een shownight of een wedstrijd? Maar houden de zenuwen en stress je tegen?

Volg dan coaching bij Cai, die met haar achtergrond als psycholoog en met haar ervaring binnen de paalsport, je als geen ander begeleid in het maken en uitvoeren van je act. Doordat zij regelmatig wedstrijden jureert weet zij als geen ander hoe je je act laat uitblinken! Samen met haar maak en train je je je act, zodat het bij jou niveau en jou stijl past. Je leert doorzetten en performen.

De verschillende pakketten bevatten zowel online training (paal nodig) en privéles in de studio in 's Gravenmoer. Je vindt alle informatie hierover in de webshop.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.